Afgelopen jaar zijn ongelooflijk veel besturen en toezichthouders gedwongen om innovatief, vernieuwend en positief te zijn. Dit was nodig, om in de plotselinge omslag naar online de dagelijkse werkzaamheden te kunnen blijven uitvoeren. Misschien heb je inmiddels ook al te maken gehad met het aannemen van een nieuw bestuurslid of lid van de RvC. En als dat online moet, kan dat nog wel eens lastig zijn.
“Ook digitaal heb je goede manieren om uit te blinken in de kandidaatbeleving.”
Voorlopig duurt het nog wel even, dat online solliciteren. Ben je een sollicitant, dan zijn op internet veel tips te vinden over hoe je dat goed kunt aanpakken en hoe jij je goed kunt voorbereiden op een gesprek. Maar tips voor de wervende partij, die zijn er niet zoveel.
Wij zien hier een gemiste kans! Als bestuur of RvC kun je namelijk ook in een digitaal gesprek prima competenties uitvragen en er zijn goede manieren om uit te dragen waar je voor staat, terwijl je uitblinkt in de beleving van de kandidaat. Na het lezen van dit whitepaper hopen we dat jij je helemaal thuis voelt in het online solliciteren.
Veel publieke organisaties zoeken naar vernieuwing in bestuur en toezicht. En dat is nog niet makkelijk, want hoe ziet die vernieuwing er dan uit. En waar vind je deze nieuwe talenten? In onze blogreeks schreven we hier al over. In dit whitepaper willen we nog meer inzicht geven hoe je dit aan kunt pakken. En waar Raderwerk eventueel kan ondersteunen.
Bij ons heb je alle vrijheid om te kiezen wat je zelf wilt doen en wat je uit wilt besteden. Jij staat centraal, dus wat is jouw vraag?
Wij geven je graag twintig tips die inzicht geven in hoe jij jouw volgende wervingsprocedure succesvol vorm kunt geven. Vraag het whitepaper hieronder aan en wij sturen hem helemaal gratis naar je op!
Kijk naar de hele rvc en niet naar de individuele commissarissen
Opinie | Robert de Heer is directeur bij Raderwerk Governance, gepubliceerd op 4 januari in Het Financieele Dagblad
Regelmatig moet ik de rookmelders controleren, iedere drie maanden mijn bandenspanning meten, soms moet ik mijn verzekeringen checken en af en toe moet ik mezelf ook een medische APK gunnen. Er zijn zoveel verschillende zaken die ik moet doen, en daar word ik zeer onrustig van. En omdát al deze zaken op zichzelf hout snijden, kan ik ze ook niet achteloos terzijde leggen. Maar ik acht mezelf ook weer niet in staat om het overzicht te houden.
Zo gaat het ook met de samenstelling van raden van commissarissen (rvc’s). Onlangs pleitte een techexpert in het FD voor het benoemen van een techcommissaris in de rvc’s (FD, 31 december). Ook oproepen van en voor rvc-leden uit andere beroepsgroepen lees ik regelmatig. Al deze oproepen snijden hout, in ieder argument zit wijsheid dus laten we ze niet achteloos terzijde leggen.
‘Diversiteit gaat bloeien als we de waarde van de denkbeelden van anderen meer waarderen’
Diversiteit is immers een belangrijk vraagstuk. Toch geloof ik niet dat we het vraagstuk van diversiteit verder helpen door ons eigen stukje van de taart op te eisen. Ik snap het wel vanuit het perspectief van bijvoorbeeld een techexpert of andere beroepsgroep. Maar welk effect heeft dat op de zittende rvc-leden? Wordt het denken in de rvc meer divers doordat diverse groepen strijden om hun eigen standpunt over het voetlicht te brengen? Wederom; alle oproepen snijden hout, in ieder argument zit wijsheid.
Maar hoe gaan we die wijsheid in praktijk brengen? Dit doen we door de waarde van de denkbeelden van anderen meer te waarderen. Pas dan gaat diversiteit bloeien. En begin als rvc dan bij jezelf. Stel de vraag hoe alle leden hun rol invullen en wat nog aanvullend nodig. Daarbij kan het helpen dat blinde vlekken (zoals misschien technologie of informatiemanagement) af en toe onder de aandacht komen. Maar dat moet dan altijd in het grotere geheel van competenties en houdingen van de gehele rvc gebeuren en voor de onderneming als geheel.
Want psychologisch onderzoek laat zien dat we meer van bomen onthouden, als we niet op de individuele bomen focussen, maar op het bos als geheel. Dus focus op het geheel, en je zult een betere balans krijgen in de losse factoren die van belang zijn.
Laten we dus de wijsheid van diverse perspectieven benutten. Niet vanwege het onrustige gevoel iets of iemand te missen, maar vanuit de wens om als bestuur en toezicht het belang van onze doelgroepen te dienen.
Robert de Heer is directeur bij Raderwerk Governance.
Robert de Heer heeft zijn scriptie over de governance bij woningcorporaties afgerond. Hij schreef deze scriptie ter afronding van zijn MBA aan Tias in Tilburg.
De belangrijkste conclusie is dat de governance van woningcorporaties effectief is, maar dat de huidige Woningwet te gedetailleerd en te veel rule-based is. Dit heeft ervoor gezorgd dat de woningcorporaties intern gefocust zijn, terwijl de bedoeling juist was om dichter bij de huurders en de kerntaak te komen. Juist kleine corporaties hebben moeite om hun continuïteit te waarborgen.