Teamsamenstelling

In de vorige twee blogs schreef ik over het belang van diversiteit en de dimensies van diversiteit. Maar wat is nu de juiste mix van mensen, competenties, leeftijden, geslacht, culturele achtergrond, persoonlijkheden en sociaal-economische status voor úw raad van toezicht? Hoe kom ik er achter wat ik al heb, en waar vind ik die toezichthouder die we nog nodig hebben? Op de laatste vraag geef ik antwoord in de volgende blog; in deze blog wil ik het hebben over teamsamenstelling.

Een goed team toezichthouders, is een divers team. Maar een goed team in absolute zin bestaat niet. Het team van de Nederlandse voetbalvrouwen is een goed team, maar laat ze niet volleyballen. Dan is het vast nog wel een goed team op persoonlijk vlak, maar wordt er weinig meer gepresteerd ben ik bang. Daarom is het van belang de juiste mix van mensen te hebben, passend bij de strategie en uitdagingen van uw organisatie. U zit er tenslotte niet om de emancipatie in de wereld een zet in de goede richting te geven, maar om goed toezicht te houden op uw organisatie. Daarbij helpt diversiteit, maar het is geen dogma op zichzelf. De definitie van het juiste team kan niet zonder de koppeling met de strategische koers van de organisatie. Wat mij betreft kan de match tussen strategische koers en de juiste kandidaat in 5 simpele stappen:

  1. Waar willen we voor staan als organisatie (wat zijn onze kernwaarden)?
  2. Welke vorm van toezichthouden willen we nastreven (geformaliseerd, resultaatgericht, waardengericht)?
  3. Wat is onze maatschappelijke opgave in de toekomst en wat is onze strategie daarop?
  4. Wat hebben we al in ons team (competenties, persoonlijkheden, enz.)
  5. Wat missen we nog in ons team

Uit bovenstaande stappen rolt het profiel. Het klinkt zo makkelijk, en dat is het natuurlijk niet. Maar daarbij kan eventueel een externe u helpen.

Stel je nou voor dat uit bovenstaande analyse komt dat er ruimte is, en er een toegevoegde waarde in gezien wordt om een onervaren (jonge, niet-autochtone, enz.) toezichthouder te willen gaan werven. Hoe bereiken we deze mensen, en hoe komen we erachter of zij goede toezichthouders zijn of kunnen worden? Daarover gaan de volgende blogs.

Reacties en aanvullingen weer van harte welkom.

Op 27 juni geef ik een sessie op het Lustrum van PIT (Platform Innovatie Toezicht) over diversiteit, van harte welkom! https://www.toezichtmetpit.nl/lustrum-pit-27-juni-2018/